De 5 AM club van Robin Sharma

Wat is de 5 AM club?

In het boek ‘the 5 AM club’ van Robin Sharma vertelt hij hoe je door vroeg op te staan, meer energie, creativiteit en een betere conditie zult hebben.
Volgens Robin Sharma gaat het niet alleen maar om het tijdstip van 5 uur. Als je om 5 uur opstaat maar besluit verder niks bijzonders te doen dan heeft het vroege opstaan weinig nut. Het gaat erom dat je een vaste routine gaat hanteren die start om 5 uur ’s ochtends. Dit doe je volgens een vaste formule, die de 20-20-20-formule genoemd wordt. Hoe werkt deze 20-20-20 formule?  

De 20-20-20 formule volgens Robin Sharma

– de eerste 20 minuten van je dag onderneem je een activiteit waarvan je hartslag omhoog gaat (hardlopen, fitness, snel wandelen etc.). Omdat je aan het begin van de dag je hartslag verhoogt voor 20 minuten, zal je dopamine en serotoninespiegel omhoog gaan. Door deze stoffen voel je je beter en verlaag je je stresshormoon. Goed begin van de dag dus :). 

– De volgende 20 minuten houd je je rustig. Je kunt dan mediteren, plannen maken voor deze nieuwe dag, bidden of een dagboek bijhouden waarin je je voortgang bijhoudt. Doe datgene wat bij jou past om stil te zijn, wat uiteindelijk je dankbaarheid en geluk zal vergroten. Robin Sharma benadrukt in zijn boek dat het bijhouden van een dagboek waarin je regelmatig alle dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent, ervoor zorgt dat je je dag positief begint. Want zo luidt zijn motto: ‘Een positieve dag is over het algemeen ook een productievere dag’. Een win – win situatie dus.

– De laatste 20 minuten zijn de ‘groei’ minuten, hieronder verstaat Robin Sharma alles wat gericht is op het stimuleren van de hersenen. Een paar voorbeelden: een boek lezen over een nieuwe marketingtechniek, een nieuwe taal leren, een artikel lezen over een onderwerp wat je interesseert. Al deze dingen zijn gericht op jouw groei. 

5 am club

Wat levert de 20-20-20 formule jou op?

Ik zal niet ontkennen dat iedere ochtend om 5 uur opstaan een makkie is. Het vergt een dosis commitment waar je u tegen zegt net als de berg doorzettingsvermogen die je nodig hebt. Echter zolang je jezelf doelen stelt, zullen deze zwaarder voor je wegen dan de moeheid die je ervaart op het moment dat je wekker rinkelt. Dat brengt mij bij een essentieel punt van the 5 AM club namelijk dat je tijdens de  3 x 20 minuten geen mobiele telefoon mag gebruiken. Je mag je mobiele telefoon dus ook niet als wekker gebruiken. 

Maar goed nu we weten wat we moeten doen in de vroege uren van de ochtend, rijst de vraag wat het ons oplevert?

Door deze 20-20-20 formule dagelijks vol te houden en te beoefenen, ontwikkel je een goede routine voor jezelf. Hoe langer je dit doet hoe meer het een gewoonte zal worden. Een zeer krachtige gewoonte niet te verstaan. Je zult versteld staan van de fitheid en helderheid die je gaat ervaren na een aantal weken. Je staat in je kracht en dit gevoel van empowerment werkt de gehele dag door. Probeer het eens en geef niet op na 1 week. Het kost echt even een paar weken om die dip van vroeg opstaan te doorstaan.