Eat that frog, stop met uitstellen!

Spannend!

Eat That Frog

Heb jij regelmatig het gevoel dat je de hele dag druk bezig bent geweest, maar aan het einde van de dag geen voldoening voelt en niet meer weet wat je nou eigenlijk gedaan hebt? Misschien komt dat omdat je de belangrijkste taak, de zogenaamde ‘dikke kikker,’ hebt uitgesteld. Brian Tracy, een expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, legt in zijn boek over de Eat that frog methode, uit dat uitstelgedrag meestal te maken heeft met angst – angst om te falen of zelfs angst voor succes.

De ‘dikke kikker’ vertegenwoordigt jouw grootste en meest belangrijke taak. Het is de taak die een enorme impact kan hebben op je resultaten en zelfs op je leven als geheel. Het is het doel dat je wilt bereiken, maar waar je vaak niet aan begint omdat het intimiderend lijkt.

Uitstelgedrag ontstaat doordat je de verkeerde prioriteiten stelt. In plaats van de dikke kikker aan te pakken, besteed je tijd aan minder belangrijke taken zoals het opruimen van je inbox. Aan het eind van de dag voel je je misschien druk, maar je hebt niet echt vooruitgang geboekt.

Stop met uitstellen! 

Begin met het identificeren van je dikke kikker en het onderscheiden van echte taken van kikkervisjes. Hier zijn drie stappen om je op weg te helpen:

  1. Bepaal je doel en de benodigde stappen:
    Formuleer je doel specifiek en met een duidelijke deadline. Maak vervolgens een lijst van alle stappen die nodig zijn om dat doel te bereiken. Als je bijvoorbeeld een boek wilt schrijven, formuleer dan je doel als: “Ik wil voor juni volgend jaar een manuscript indienen bij uitgeverij X.”
  2. Maak onderscheid tussen kikkers en kikkervisjes: Gebruik de ‘ABCDE’-methode om de prioriteit van elke taak te beoordelen. A-taken zijn het belangrijkst en moeten je dichter bij je doel brengen. B-taken zijn minder belangrijk, en C-taken zijn laagste prioriteit. D-taken kun je delegeren, en E-taken kun je elimineren.
  3. Pak de dikste kikker aan: Kies de belangrijkste A-taak en maak tijd vrij in je agenda om eraan te werken, bij voorkeur in de ochtend wanneer je het meest productief bent. Zorg ervoor dat je je volledig concentreert op deze taak en laat je niet afleiden door andere taken of door je mobiel.


Wat is echt belangrijk? 

Het ‘Eat That Frog’ principe draait om het overwinnen van uitstelgedrag door je te focussen op wat echt belangrijk is. Door prioriteiten te stellen en de belangrijkste taken eerst aan te pakken, kun je je productiviteit en prestaties aanzienlijk verbeteren.

Dus, waar wacht je nog op? Pak die dikke kikker bij de lurven en ‘eat that frog’! Het zorgt ervoor dat jij vanaf nu je doelen wel behaalt én je acties tijdig af hebt. 

Start een gesprek

Plan een videogesprek

Bel meteen

Stuur een Whatsapp