Heb je vaak veel aan je hoofd? Voelt het soms alsof je hoofd explodeert door alles wat je nog moet doen en vooral niet moet vergeten. Kortom je hoofd zit vol en daar moet verandering in komen. Dit kun je oplossen door een goede planning te maken.
Een planning maken
Een goede planning maken kan je helpen om meer rust en overzicht te krijgen. Ons brein is namelijk niet gemaakt om zaken te onthouden maar vooral om nieuwe dingen te bedenken. Wat je wilt is je hoofd leegmaken en niet nóg voller met allerlei taken & to do’s. Ben je er klaar voor? Dan volgt nu het stappenplan voor een goede planning.
Stap 1 Breindump; dat is dé oplossing naar een leger, opgeruimder hoofd. Hoe doe je dat? Door alles maar dan ook echt alles op te schrijven wat nu in je hoofd zit. Denk aan alle taken, acties, vergeet-nietjes en andere moetjes die nu rond dwarrelen in je hoofd.
Zodra dat is gebeurd moet het al een stukje leger voelen in dat hoofd van je 🙂
Stap 2 is om aan de lijst die je bij stap 1 hebt gemaakt een tijdspad te hangen. Hoe lang ga je over iedere taak, actie, vergeet-niet doen? Wees hier niet te optimistisch in qua tijd. Ik merk aan mezelf dat ik vaak denk dat een taak 5 minuten kost maar ik regelmatig minstens 20 minuten bezig ben. Ben je niet zeker van je zaak, houd dan een keer de minuten bij via de stopwatch functie op je telefoon. Zo word je planning steeds nauwkeuriger.
Stap 3 nu gaan we de acties prioriteren. Oftewel welke prioriteit hebben alle taken, acties en vergeet-nietjes die je hebt opgeschreven? Wees hierbij heel kritisch naar jezelf. Moet het écht morgen of mag het ook volgende week? Of misschien wel volgende maand pas? Hoeveel spoed zit er daadwerkelijk op hetgeen je hebt opgeschreven? Gaat het over een zakelijke planning? Dan kan de korte en lange termijn doelstelling die je misschien wel hebt opgesteld voor je bedrijf, je meer inzicht bieden. Wees in de prioritering dus kritisch, realistisch en vooral ook een beetje lief naar jezelf toe.
Stap 4 noteer je planning in een handige planningstool of bijvoorbeeld in Excel. Ik gebruik als planningstool Asana maar je kunt bijvoorbeeld ook een Trello bord opzetten. Kijk wat het beste bij jou past.
Een planning maken is natuurlijk de eerste stap. De tweede stap is om je planning te onderhouden én je eraan te houden. Dit vraagt een gedragsverandering en zal zeker niet binnen een week aangeleerd zijn. Het vraagt commitment van jezelf. Hoe graag wil je veranderen? Hoe graag wil je een leger hoofd en de doelen behalen die je je hebt gesteld en de acties voltooien die je moest uitvoeren?
Start rustig met stap 1 en zet hem op!
Anderen lezen ook ons blog over productiever worden.