Growth hacking plant

Vind nieuwe verdien-modellen, leer je klanten kennen als nooit te voren en vergroot je omzet. Met Growth Hacking!

Wat is Growth Hacking?

Volgens Wikipedia is Growth Hacking “een proces van snel op elkaar volgende experimenten die een scala van marketing kanalen gebruikt om de meest effectieve manier te vinden om bedrijven te laten groeien.”

Deze definitie dekt een deel van de lading. Toch is growth hacking meer. Het is een manier van denken. Een skill-set. Een manier van aanpakken. Een strategie. Een visie. Het resultaat: meer online zichtbaarheid en online impact, tegen lagere kosten!

Growth hacking begint met het prioriteit geven aan groei en het implementeren van een growth hacking proces

Het is belangrijk dat het hele team op de hoogte is van de groei-prioriteit en zich conformeert aan het proces.
Feitelijk ga je werken in korte iteraties, zoals je dat mogelijk kent van bijvoorbeeld de SCRUM-methodiek, waarbij het opdoen van learnings en inzichten centraal staan. In dit artikel is het proces verder uitgelegd. Boven alles is er geen ruimte voor ego’s of het vasthouden aan een tactiek of strategie die niet werkt. Alles draait om meetbaar resultaat.

Het proces beperkt zich niet tot een enkele discipline

Het is niet één discipline. Growth hacking doe je over de hele linie. In dit artikel lees je daar meer over. Door verschillende expertises te combineren, op het gebied van creativiteit, techniek, analyse en automation. Als gevolg daarvan worden verbluffende resultaten bereikt.
Dit hoeft niet te betekenen dat je een enorm team tot je beschikking moet hebben. Zolang je bovenal toegang hebt tot deze disciplines, zoals bijvoorbeeld door het inhuren van freelancers.

Is Growth Hacking iets voor mijn bedrijf?

Waarschijnlijk wel, als je graag ontwikkelt. Wij zien dat Growth Hacking op bijna alle organisaties toepasbaar is. Belangrijk zijn een intrinsieke wil om te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe ideeën. Aan de hand van 4 veel gestelde vragen proberen we je daar een beter beeld van te geven.

Is het alleen voor grote bedrijven?

Absoluut niet! Growth hacking is juist erg populair onder het MKB en startups, omdat je met weinig middelen veel resultaat kunt boeken. Het past iedere bedrijfsomvang. Sterker nog: met ons pakket Online zichtbaarheid, richten we ons specifiek op het MKB en startups.

Werkt het alleen online?

Het proces en de mindset zijn bewezen effectief en werkt zowel online als offline. Wel is het vaak eenvoudiger om online op basis van data keuzes te maken en te valideren dat bepaalde oplossingen effectief zijn. Desalniettemin zijn er offline belangrijke “hacks” te doen, bijvoorbeeld op retentie of experimenteren met nieuwe verdienmodellen.

Garandeert Growth Hacking groei?

Net als iedere vorm van marketing, hangt alles af van de markt en de uitvoering. Growth hacking is een mindset en een proces. Geen succesformule die succes garandeert.

Gaat het alleen om marketing?​

Nee. Growth Hacking is niet alleen gericht op bekendheid en acquisitie creëren. Het is daardoor toepasbaar op alle facetten van de salesfunnel. Zoals ook retentie. Kortom: Het gaat erom dat groei de hoogste prioriteit krijgt en dat je het growth hacking proces omarmt.

Check of het iets voor jouw onderneming is

Hoe werkt Growth Hacking in de praktijk?

Growth hacking is een proces, dat proces volgt altijd min of meer dezelfde stappen. De uitwerkingen kunnen daarentegen als gevolg heel verschillend zijn. De prioriteiten zijn bovenal afhankelijk van de markt, positie en behoefte. Daarom geven we drie voorbeelden om een idee te geven van wat uitwerkingen kunnen zijn in de praktijk.

Airbnb is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van Growth Hacking. Een verhaal van mensen die ver gingen en niet bang waren om hun handen vuil te maken.

Inmiddels is Airbnb uitgegroeid tot een hospitality-bedrijf waar zelfs hotelketen Hilton jaloers op is.

Hoe Airbnb zo groot is geworden? Meerdere factoren speelden een rol. Hun meest bekende “hack” is hoe de oprichters gebruik maakten van Craigslist door reverse engineering. Ze hebben dit gigantische platform kunnen “hacken” door een slimme bot te bouwen waarmee listings die op Airbnb werden geplaatst met één druk op de knop ook op Craigslist verschenen.

Door deze geplaatste posts op Craigslist met een link naar Airbnb te voorzien, kon de website meeliften op de enorme hoeveelheid gebruikers van Craigslist.

Het resultaat: enorme tractie = ongelooflijke groei.

Was het gebruik van de bot ethisch? Waarschijnlijk niet. Was het slim? Zeker!

Met meer dan 30.000 educatieve video’s en 7 miljoen studenten, is Udemy een van ’s werelds grootste online educatie-platformen. Maar het bedrijf was niet meteen succesvol.

Er was een marktplaats maar geen cursussen – een kip-en-eiprobleem. Het lukte het bedrijf niet om docenten filmpjes te laten uploaden, waardoor er weer geen studenten kwamen om de filmpjes te bekijken.

Hoe kregen de oprichters de marktplaats dan toch werkend? Simpel: ze besloten duizenden educatieve video’s van Youtube bij elkaar te schrapen en op Udemy te hosten. Bezoekers die de filmpjes bekeken volgden snel, waardoor docenten op hun beurt weer meer content gingen plaatsen. En voila: het platform begon te groeien.

Udemy gebruikte geen magische trucjes. Het bedrijf heeft gewoon slim gebruik gemaakt van bestaande platformen en content – precies waar growth hacking over gaat.

Een voorbeeld uit de eigen praktijk van Shift.

Een Crossfit Affiliate in de regio wilde graag een breder ledenbestand aantrekken. Snel werd duidelijk op basis van dataanalyse dat in de regio veel gezocht werd op de zoekterm “Basicfit opzeggen”. Een specifieke campagne werd in enkele uren bedacht en geplaatst. Met als gevolg dat ruim 30% van mensen die de advertentie te zien kreeg, ook daadwerkelijk doorklikte en een groot deel daarvan ook daadwerkelijk een proefles plande. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Check ons pakket Online zichtbaarheid

Nieuwsgierig naar wat Growth Hacking voor jouw organisatie kan doen?

We vinden het leuk om vrijblijvend met je mee te denken.
Bijvoorbeeld door onze gratis en vrijblijvende Growth insights quickscan

Vraag een gratis en vrijblijvende quickscan aan

Als je hier je gegevens achterlaat, doen we een analyse van je online zichtbaarheid op 15 aspecten. 

Hiermee krijg je een goed beeld wat Growth Hacking voor jouw organisatie kan betekenen.


  Toch liever even persoonlijk sparren?
  We vinden het leuk om vrijblijvend met je mee te denken. plan meteen een online introductie of neem contact op

  SHIFT OFFICE SUPPORT

  Interim Assistant – Virtual Assistant – Growth Hacking

  ALGEMENE VOORWAARDEN

  PRIVACY STATEMENT

  © SHIFT OFFICE SUPPORT | KVK 75032910