Hoe vind ik de sitemap in WordPress

In de tekst hieronder helpen we je snel met het vinden van je Sitemap in WordPress, zodat je dit kan gebruiken voor tal van taken op het gebied van SEO en onderhoud van je website.

1. Wat is een sitemap
2. Wat zijn sitemap indelingen?
3. Waarom je sitemap vinden?
4. Hoe vind ik de sitemap in WordPress?
5. Wat moet ik doen als ik mijn sitemap in WordPress niet kan vinden?

1. Wat is een sitemap en waarom is deze belangrijk?

Een sitemap is een lijst van de indexeerbare pagina’s op een WordPress website. Het meest voorkomende type sitemap waarnaar doorgaans wordt verwezen in SEO, is geformatteerd voor zoekmachines om hun webcrawlers te helpen alle URL’s in een domein te vinden.

HTML-sitemaps kunnen ook bestaan als pagina’s op een site en zijn doorgaans bedoeld om menselijke gebruikers te helpen door een lijst met pagina’s te bieden die ze allemaal vanaf één locatie kunnen openen.

Sitemaps zijn een van de meest fundamentele items van een gezonde website en belangrijk voor SEO optimalisatie. Zo is het mogelijk om de sitemap te uploaden bij Google en Bing, zodat pagina’s sneller geïndexeerd worden. Op die manier help je de zoekmachine dus een handje.

Gerelateerd: Beginnen met SEO

2. Wat zijn de sitemap indelingen?

De primaire autoriteit die verantwoordelijk is voor het beheer van de standaard voor sitemaps is sitemaps.org. Er zijn verschillende soorten sitemapindelingen die door Google worden ondersteund, waaronder:

XML
RSS, mRSS en Atom 1.0
Tekst
Google Sites
HTML

Naast URL-sitemaps kan je ook een sitemapindexbestand maken dat in wezen een sitemap van sitemaps is. Door links naar andere sitemapbestanden in een index op te nemen, kan je  URL’s hiërarchisch ordenen per sitegedeelte of meer dan de limiet van 50.000 URL’s per sitemap opnemen die Google hanteert.

3. Waarom zou je de sitemap willen vinden?

Enkele veelvoorkomende redenen waarom je misschien een  sitemap wilt vinden, zijn:

  • Vind oude sitemaps op uw domein die mogelijk verouderd zijn
  • Krijg een lijst met alle pagina’s op een website
  • Maak gebruik van een concurrentieanalyse (bekijk hoe concurrenten hun sitemapindexen of sitemappen structureren)
  • Zoek de sitemap-URL om in te dienen bij webcrawlers (vooral als je sitemap automatisch is gegenereerd)

4. Hoe vind ik de sitemap in WordPress?

WordPress heeft geen ingebouwde functionaliteit voor het automatisch genereren van sitemaps, maar er zijn veel plug-ins die deze functie bieden. Één van de meest voorkomende plug-ins is Yoast SEO.

Plug-ins worden niet standaard geïnstalleerd, dus dit zou niet relevant zijn voor nieuwe websites, alleen bestaande sites of sites die zijn ingesteld door een ontwikkelaar die ze mogelijk heeft geïnstalleerd voor extra functionaliteit.

Om te zien welke plug-ins op jouw WordPress-site zijn geïnstalleerd, klik je op de link “Plug-ins” in de linkernavigatiebalk in het admin-gedeelte van WordPress.

Als “Yoast SEO” een actieve plug-in is, heb je een “SEO” -link in de linkerzijbalk en vind je Sitemaps onder de “XML Sitemaps” -sublink.

Tenzij deze plug-in specifiek is geconfigureerd om sitemaps in specifieke mappen te plaatsen, vind je ze meestal op de standaardlocatie. Deze kan je intypen in de browser.

https://website.nl/sitemap_index.xml

Naast plug-ins kan je ook eventuele aangepaste thema-instellingen, “Extra” en “Instellingen” controleren en naar XML- of sitemapinstellingen zoeken.

Als het hiermee niet is gelukt, zijn er nog andere mogelijkheden om je sitemap in WordPress te vinden.

Controleer andere algemene locaties

Als dit je eigen domein is, kan je via FTP toegang krijgen tot de bestandsmap van de website om te kijken waar het sitemap xml-bestand zich bevindt. Als je niet rechtstreeks toegang hebt tot de bestanden van de site, kan je enkele algemene naamgevingsconventies voor sitemaps in de browser typen om te zien of er actieve bestanden zijn die je kunt openen. Bijvoorbeeld:

https://www.website.nl/sitemap.xml
https://www.website.nl/sitemap1.xml

Controleer Robots.txt

Alle sites moeten een robots.txt hebben om richtlijnen te geven aan webcrawlers en bots, en dit bestand bevat doorgaans een link naar de sitemap om zoekmachines te helpen het sitemapbestand snel te vinden om te beginnen met crawlen. De standaardbestandslocatie voor robots.txt is direct onder de hoofdsite-directory, dat wil zeggen: https://www.website.nl/robots.txt

Je kunt dit voor elk domein proberen en als een sitemap wordt gedeclareerd, ziet u een regelitem zoals:

Sitemap: https://www.website.nl/sitemap.xml

Gebruik geavanceerde zoekoperatoren

Er zijn een aantal geavanceerde zoekopdrachten die kunnen helpen bij het verfijnen in Google. Als er een sitemap is op een domein dat zich niet op de standaardlocatie bevindt of is aangegeven in de robots.txt, is dit de beste manier om de sitemaps te vinden die Google heeft geïndexeerd.

Er zijn twee manieren om in een domein te zoeken naar xml-sitemaps, beide met behulp van site: domeinzoekopdrachten op zoek naar geïdentificeerde XML-bestandstypen.

Typ een van deze in Google:

site: websitedomain.com bestandstype: xml

OF

site: websitedomain.com ext: xml

Gebruik een tool

Als je de eigenaar bent van de betreffende website en er is al een Google Search Console- property voor de site ingesteld, log dan in om te zien of er een sitemap is die aangeeft dat Google al aan het crawlen is .

Daarnaast zijn er andere tools die het web doorzoeken en tools bieden om domeinen op sitemaps te controleren.

SEO Site Checkup heeft een sitemap-tool die heel gemakkelijk te gebruiken is, typ gewoon je domein in en het laat je weten of het een sitemap-bestand heeft gevonden (let op: dit is niet gegarandeerd).

Wat moet ik nu doen met mijn sitemap?

Nadat je je sitemap hebt geïdentificeerd of gemaakt, wil je controleren of het bestand geldig is. Je kunt een tool zoals deze validator van XML-Sitemaps.com gebruiken. Als je een geldig sitemapbestand hebt, volg je deze stappen voor de meeste impact op SEO:

  • Zorg ervoor dat de sitemap up-to-date is en dat URL’s geldig zijn: naast een geldige bestandsindeling mag de sitemap alleen nauwkeurige URL’s bevatten.
  • Alle oude of onjuiste sitemaps moeten worden verwijderd om verwarring voor bots te voorkomen.
  • Voeg een sitemapverklaring toe aan  robots.txt-bestand (optioneel): dit is een goed idee voor andere zoekmachines die geen Google of Bing zijn, maar als je gevoelig bent voor concurrenten die waardevolle informatie verkrijgen via jouw sitemap, is dit niet vereist.
  • Dien je sitemap in bij Google via Google Search Console : GSC biedt waardevolle inzichten in hoe Google  sitemapbestand verwerkt.
  • Dien je sitemap in bij Bing via Bing Webmaster Tools: Bing biedt ook een tool voor het indienen van sitemaps.

5. Wat moet ik doen als ik mijn sitemap in WordPress niet kan vinden?

Als je al deze methoden hebt geprobeerd, heb je waarschijnlijk geen sitemap en wordt je pagina slechter gevonden door zoekmachines. Dit moet je zo snel mogelijk oplossen.

Om een sitemap in WordPress te maken, is de makkelijkste manier om eeen plugin (zoals Yoast SEO) te installeren. Deze regelt het voor een groot deel automatisch. 

Als dat niet mogelijk is, is het ook mogelijk om het handmatig een sitemap aan te maken via een tool zoals de XML-Generator en deze handmatig te uploaden op de site via ftp.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Benieuwd hoe wij jouw SEO kunnen verbeteren?

Ik vind het leuk om vrijblijvend met je mee te denken. Neem gerust contact op.

of

Virtual Assistant contact Caroline van Aart