Multitasken

Wat is multitasken

We denken allemaal dat we goed zijn in multitasken. Dat vooral vrouwen heel goed zijn in twee dingen tegelijkertijd doen. Maar is dat ook zo? 

Laten we beginnen bij het begin. Wat is multitasken eigenlijk? Multitasken is het uitvoeren van twee of meer informatieverwerkende processen tegelijkertijd. Je voert twee of meerdere taken – die niets met elkaar te maken hebben en elkaar niet beïnvloeden – tegelijkertijd uit. Het is een utopie om te denken dat een mens dit kan. Het kan helaas niet omdat de mens maar één brein heeft. Ons brein is niet gemaakt om te multitasken.  

Waarom jij niet kunt multitasken

Hoe zit dit precies? Je brein is als het ware een computer die werkt met elkaar opvolgende processen. Geen parallelle processen die synchroon naast elkaar lopen. Je brein alias de computer doet dus éérst het een en dán het ander.

De Universiteit van Californië ontdekte in 2008 al tijdens een onderzoek dat wanneer je tijdens het schrijven van een mail ook een telefoontje beantwoord, het gemiddeld 15 tot 25 minuten kan duren nadat de mail is geschreven en de telefoon is neergelegd, om je brein weer op volle toeren te laten focussen. Wow 25 minuten…..allemaal verloren tijd!

Uit een ander onderzoek blijkt dat je IQ met maar liefst 10 punten kan dalen wanneer je regelmatig aan multitasking doet. 

multitasking

Waarom multitasken niet goed voor je is

De Harvard Business Review onderzocht waarom multitasken niet goed is voor je productiviteit. Uit dit onderzoek bleek dat de productiviteit met 40% daalt wanneer je brein veelvuldig switcht van de ene taak naar de andere. Multitasken betekent dus niet alleen dat je focus verliest, je IQ tijdelijk daalt maar ook dat je productiviteit juist afneemt. Daarnaast zijn deze multitaskende mensen volledig uitgeput na een hele werkdag.  

Waarom doen we het dan? 

Hoogleraar Onderwijspsychologie Paul Kirschner legt uit: “Omdat het mogelijk is. Omdat we echt denken dat we efficiënt zijn door met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn. En omdat we langzamerhand verslaafd raken aan het voortdurend gebombardeerd worden door signalen. Nogal logisch wat mij betreft, want onderbrekingen zijn er altijd: appjes, Facebookberichtjes, likes: alles komt maar binnen. Twintig jaar geleden kon ik mij niet laten afleiden door de mail terwijl ik een boek las.”

Waarom stoppen met multitasken nodig is

'Als je ergens echt goed in wil zijn, moet je je leren concentreren'

Uit diverse recente onderzoeken blijken de effecten van het multitasken op ons brein. Die onderzoeken laten zien dat we ons vermogen verliezen om irrelevante stimuli te negeren. We worden teveel afgeleid. Een totaal onbelangrijk Whatsappje dat binnenkomt, tijdens een online vergadering. Kon je het maar negeren….maar je móet kijken. Weg focus. 

Robert Bridgeman vertelt: “Verlies van onze focus, heeft  effect op ons presteren”. Als je écht ergens goed in wil zijn, wat het ook is, dan heb je concentratie nodig om in een flow te komen. Want de meest excellente prestaties, zoals topsport, gebeuren vanuit een flow. Een mindset waarin je helemaal opgaat in wat je doet, je bent in het ‘nu’ aanwezig, wordt niet afgeleid, tijd en ruimte bestaan even niet.”

Wat kun je doen om weer te leren focussen? Dat kan al met 1 simpele oefening. Waar je ook bent, je kiest 1 object om naar te kijken. Je pen, je toetsenbord, een boek – you name it. Je focust je met al je aandacht op het gekozen object. Je blijft naar dit object staren, minutenlang. Als je merkt dat je afdwaalt of gaat staren, zet dan een beetje wilskracht in en breng je aandacht weer terug. Volgens Robert Bridgeman kan je door deze simpele oefening weer leren om je echt concentreren op je werk. 

Anderen lezen ook ons blog over deze wereldwijd bekende productiviteitsmethode

Wil jij stoppen met multitasken? Dan kun je wel een Virtual Assistant gebruiken!

Ik vind het leuk om vrijblijvend met je mee te denken. Neem gerust contact op.

of

Virtual Assistant contact Caroline van Aart