Praktische schrijftips

Hoe schrijf je een goed leesbare tekst?

In dit blog geef ik je een aantal direct toepasbare, praktische schrijftips. Ze lijken misschien simpel en logisch maar worden toch nog vaak over het hoofd gezien.

  1. Wat wil je vertellen

De beste teksten schrijf je door vooraf goed te bepalen waarover je gaat schrijven. Kies een onderwerp en bepaal welke visie jij wilt overbrengen. Bepaal het doel van de tekst. Is het informatief, engagerend of motiverend? Zo schrijf je doelgericht en vlieg je niet alle kanten op met je verhaal.

  1. Ken je doelgroep

Als jij weet voor wie je schrijft kun je je schrijfstijl en taal daarop aanpassen. Daarnaast is het zo dat als jij weet wie je publiek is, je ook weet welke problemen ze hebben en waar ze dus een oplossingen voor willen hebben. Dat is mooi want al die oplossingen neem jij mee in je tekst. Jij biedt de oplossing aan met jouw product of dienst. Gebruik dat!

  1. Werk met kopjes

De belangrijkste regels voor het schrijven van goede teksten zijn toch wel om kopjes te gebruiken om zo overzicht te creëren en door een duidelijke inleiding en conclusie te schrijven. Ik werk altijd graag met kopjes omdat het voor overzicht en structuur zorgt. Het maakt de tekst ook beter leesbaar. Denk maar aan een hele lange lap tekst, die sla je het liefst meteen over.

  1. Bij webteksten of social media content – zoekwoordanalyse!

Als jij blogs schrijft of inhoud voor webteksten bedenkt, doe dan vooraf een zoekwoordanalyse bijvoorbeeld via Google Ad Words. Het handige van Google Ad Words is dat je een hele reeks zoekwoorden kunt invoeren en je meteen een overzicht krijgt hoe vaak er op dat woord is gezocht de afgelopen maand.

Ook kun je synoniemen opvragen die mogelijk beter scoren op Google. Met de meest gezochte zoekwoorden ga je teksten schrijven. Die woorden laat je ook regelmatig terugkomen in je tekst.

Als SEO-tekstschrijver en Virtual Assistant, doen wij niet anders 🙂

schrijftips
  1. Zorgvuldig

Zodra je tekst klaar is, lees deze dan nog even goed door op spelling en grammatica en mogelijke typefouten. Laat de tekst ook aan een ander zien en vraag of hij/zij deze wil doorlezen. Want twee paar ogen zien meer dan één tenslotte.

  1. Keep it stupid simple

Schrijf duidelijk en maak korte zinnen. Gebruik opsommingen en kopjes. Vermijd moeilijk taalgebruik. Lezers haken af als je moeilijke, deftige woorden gebruikt. Dus mijn advies is om het stupid simple te houden.

Start een gesprek

Plan een videogesprek