Waarom je wilt werken als virtual assistant

In dit blog geef ik je een aantal redenen waarom werken als virtual assistant zo leuk is. Er zijn zoveel redenen dat ik er een paar zal noemen uit mijn lange lijst vol met pluspunten. In dit blog ga ik in op: 

Voordelen aan het werken als virtual assistant

Het eerste, belangrijkste pluspunt voor mij is dat ik mijn eigen tijd kan en mag indelen. Als virtual assistant kies ik ervoor om voornamelijk vanuit huis te werken. Dat houdt in dat ik ’s ochtends vroeg opsta en dan eerst ga lezen. Daarna breng ik de kinderen naar school en start mijn dag als virtual assistant officieel. Tussendoor ga ik vaak even sporten of wandelen en daarna weer fris en fruitig aan de slag. Als ik een keer een mindere dag heb vanwege hoofdpijn of ander ongemak, werk ik niet. Vroeger toen ik nog op kantoor werkte voelde ik me dan erg schuldig richting mijn manager. Nu hoeft dat niet meer. Ik ziek uit en kan dan weer verder. 

Het tweede grote voordeel is dat ik niet meer hoef te reizen. Ik heb geen files meer of overvolle metro’s waar ik me moet inpersen. Dat maakt echt zo’n verschil. Als virtual assistant kun je overal en nergens werken. Als je dus liever in een cowork space wilt werken, be my guest! Ik kies voor mijn eigen huis omdat ik een fantastische werkplek aan huis heb gecreëerd voor mezelf en omdat ik dit de fijnste plek vindt die er is. Niet meer reizen heeft mij zoveel rust gebracht. Echt fantastisch.

Het derde grote voordeel voor mij is dat ik – als fervent muziekfanaat – lekker muziek hard kan aanzetten als ik daar zin in heb. Geen gezeur van collega’s dat de radio te hard staat. Nee hoor, ik bepaal. Het leven van een virtual assistant is zoals je kunt lezen best leuk :).

Maar is alles dan zo leuk? Nou meestal wel maar er zijn enkele kleine nadelen. 

Wat is een nadeel als je als virtual assistant werkt?

Een nadeel kan zijn – ligt aan je persoonlijkheid – dat je als virtual assistant wat minder sociale contacten hebt dan op kantoor. Je hebt geen koffiemachine waar je soms even lekker 10 minuten kan bijpraten met een collega. Daarentegen hou ik dat praatje met mijn man of ik ga gewoon een ommetje lopen. Dan praat ik niet maar loop ik wel lekker in de frisse lucht.

 

virtual-assistant

Ja er is minder sociaal contact maar meer ultieme vrijheid & flexibiliteit als virtual assistant. Als ik midden op de dag even naar school moet voor een pleindienst, een boodschap wil doen of wil hardlopen dan kan dat. Dat soort dingen zijn toch vaak een heel ding wanneer je op kantoor werkt. Dan moet je aan iedereen uitleggen waarom je ‘even’ weg bent. Als virtual assistant bepaal je dit zelf. 

Als virtual assistant ervaar ik geen druk meer van een leidinggevende. Tuurlijk heb ik opdrachtgevers maar daar heb ik een goede maar zakelijke band mee. Deadlines bepalen we meestal in overleg en dat werkt bij mij heel goed. Daardoor ervaar ik geen werkdruk. 

Haal het meeste uit jezelf als virtual assistant

Hierboven had ik het al even over de voordelen van het werken als virtual assistant. Ik wil daar nog even op terugkomen. Het is voor mij dé reden geweest om me 2 jaar geleden te verdiepen in het vak virtual assistant. Dat was dat ik graag meer thuis wilde zijn voor mijn kinderen. Ik wilde ze niet 3 keer per week of meer naar de bso sturen. Met als gevolg dat ik na mijn werk ze altijd snel wilde ophalen, omdat ik het zielig vond. Met stress en gierende banden kwam ik dan bij de bso aanrijden. Ik had altijd spanning, ik jutte mezelf op. Als virtual assistant ben ik nu iedere middag als ze uit school komen gewoon lekker thuis. Als ik besluit om na het avondeten nog even te willen werken, dan kan dat maar het hoeft niet. Ook in de schoolvakanties heb ik als virtual assistant geen opvang meer nodig. Ik werk thuis, ik kan gefocust werken en meestal gun ik mezelf een paar dagen vrij af.

Een andere doorslaggevende reden voor mijzelf was dat ik mijn volledige potentieel wilde bereiken. Ik had bij iedere baan op secretarieel gebied namelijk het gevoel dat ik niet alles uit mezelf haalde. Ik probeerde wel iedere keer in een baan meer projecten naar me toe te trekken, wat soms ook lukte. Maar toch bleef het gevoel knagen dat dit het toch niet helemaal was. Ik kon meer dan afspraken plannen, vergaderingen voorbereiden en soms een bewonersavond organiseren. Dat is het gave om als virtual assistant aan de slag te gaan; er is geen beperking aan de taken die je gaat uitvoeren. Als je als virtual assistant als specialisme bijvoorbeeld marketing hebt dan wil dat niet zeggen dat je je alleen maar hierop richt. Je kunt dat uitbreiden met social media advertising en misschien wel Google Ads. Er is geen grens en dat is nou zo fijn. Jij bepaalt als virtual assistant. Jij bepaalt je werkveld en je specialisme. 

Is iedereen geschikt om als virtual assistant te werken?

Ik denk in alle eerlijkheid dat niet iedereen geschikt is om als virtual assistant te werken. Het vergt allereerste een hoge mate van discipline om als virtual assistant vanuit huis te werken. Als vrouw en als moeder zijn er altijd ‘andere’ klussen die eerst af moeten in ons hoofd. Zo moet vaak eerst de was gedaan zijn, boodschappen in huis gehaald voordat ze lekker aan de slag kunnen. Ik heb daar gelukkig geen last van. Maar het is een grote valkuil. 

Het tweede punt wat ik je wil meegeven is dat niet iedereen tegen het ‘eenzame’ werken bestand is. Veel mensen zullen de gesprekken bij de koffiemachine missen, ze missen de fysieke collega’s om hen heen. Ze hebben reuring nodig. Wees je daar bewust van voordat je als virtual assistant aan de slag gaat. 

Onderschat daarnaast niet hoeveel tijd je in het ondernemerschap moet steken. Je wilt aan acquisitie doen, je wilt je website up to date houden, je administratie moet gedaan worden, je wilt zichtbaar blijven etc etc. Al met al hard werken. 

Gelukkig zijn er fijne tools om het leven als ondernemer een stuk makkelijker te maken, daar schreef ik dit blog over