Welk type virtual assistant past bij jou?

Virtual assistant wordt steeds bekender

Welk type Virtual Assistant? Hoewel de term virtual assistant inmiddels steeds bekender wordt in Nederland, zijn er toch nog ontzettend veel werkgevers die geen idee hebben wat een virtual assistant is, wat ze doet en weten misschien niet eens van het bestaan af.

Dit kan te maken hebben met het feit dat de term virtual assistant zo’n breed scala aan mensen en rollen omvat. Zo zijn er verschillende type virtual assistants.

Dit zijn de meest voorkomende type virtual assistants:

Als virtual assistant kun je veel verschillende taken op je nemen. Sommige virtual assistants specialiseren zich 1 programma of richten zich op 1 specifieke branche. Zo zijn er bijvoorbeeld juridisch virtual assistants en zijn er Moneybird virtual assistants. Je kunt het ook iets globaler maken en de werkzaamheden opsommen en daar een ’tag’ aanhangen. Dan zou de opsomming er als volgt uit zien:   

virtual-assistant

De administratieve virtual assistant

Deze virtual assistant is extreem goed in papierwerk. Denk hierbij aan administratieve klussen en de wat meer eenvoudige uitzoekklussen. 

De technische virtual assistant

Dit type virtual assistant kent alle tools, programma’s & apps door en door. Zij weet precies de juiste technologie bij het vraagstuk te zoeken. Ideaal als je je bedrijf meer online wilt gaan inrichten maar nog geen idee hebt hoe je dit moet aanpakken.   

De branche specifieke virtual assistant

Deze virtual assistant is expert in een bepaalde branche. Zij zal over het algemeen, veel ervaring hebben in deze branche en daardoor alle ins & outs weten. Dit is ontzettend waardevol omdat deze VA precies weet waar ze moet zijn om zaken voor elkaar te krijgen en te regelen. 

De social media virtual assistant

Dit is een virtual assistant die zich heeft gespecialiseerd in social media. Zij verzorgd voor haar opdrachtgevers op uitmuntende wijze alle social media uitingen. Je kunt hierin ook nog specialisaties aantreffen per social media kanaal. Sommige virtual assistants richten zich bijvoorbeeld op Instagram. 

De PA virtual assistant

Dit is een virtual assistant die echt een regisseursrol heeft. De PA virtual assistant zorgt ervoor dat je altijd en overal volledig ontzorgd bent. Een echte personal assistant dus maar dan  op afstand.

De project virtual assistant

De project virtual assistant richt zich op de ondersteuning van korte of lange termijn projecten voor haar opdrachtgevers. 

De boekhoudkundige virtual assistant

De boekhoudkundige virtual assistant is een kei in boekhouden & facturatie en zorgt ervoor dat jouw totale administratie geregeld wordt. Ze zal ieder kwartaal de btw aangifte alvast voorbereiden zodat het daarna snel naar je accountant kan. 

Hoe vind je als werkgever de ideale virtual assistant?

Hierboven heb je gelezen hoeveel soorten virtual assistants er zijn dat betekent dat er in Nederland ontzettend veel virtual assistants werkzaam zijn. Hoe vind je dan jouw ideale virtual assistant? Het is slim om voordat je de werving start, bij jezelf ten rade te gaan. Ga er even rustig voor zitten en bedenk welke taken jij graag wilt afstoten, niet leuk vindt, hulp bij nodig hebt omdat je niet weet hoe het moet etc etc. Denk niet vanuit angst of beren op de weg zien maar vanuit de meest ideale situatie. 

Hulp nodig bij de zoektocht naar de ideale virtual assistant?

Dit lijstje is de eerste stap in het filteren van potentiële kandidaten die op jouw oproep gaan reageren. Want de ervaring leert dat op elke virtual assistant vacature meer dan 30 potentiële kandidaten reageren. De eerste filtering kan dan al beginnen door middel van jouw wensen-takenlijst. 

Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken? Wij van Shift Office Support helpen je graag met je vraagstuk. Wij werken inmiddels met tal van virtual assistants door heel Nederland die persoonlijk door Caroline zijn geselecteerd op kwaliteit en de Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen’ werkethiek. 

Heb jij een Virtual Assistant nodig?

Ik vind het leuk om vrijblijvend met je mee te denken. Neem gerust contact op.

of

Virtual Assistant contact Caroline van Aart